MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Mazowsze

Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem czerwonym na zakwasie z buraków a zupą grzybową. Co ciekawe, w dawnych czasach barszczu nie jadało się tak jak obecnie, z uszkami czy pasztecikami, ale z ziemniakami. Te ostatnie występowały także w innym daniu. Tradycyjne rwaki, podawane podczas wieczerzy na mazowieckiej wsi robiło się z ugotowanych i mielonych ziemniaków. Grzyby królowały nie tylko w zupie, podawano je również panierowane i smażone. W wielu domach popularne są także kluski z makiem. Niewiele osób wie, że zwyczaj picia kompotu z suszu pochodzi właśnie z Mazowsza.
Zobacz, jak przygotować najlepszy kompot z suszu.

Zobacz również

Bańbor wygrał Srebrny Kask. Łobodziński z GKM drugi

NOWE
Bańbor wygrał Srebrny Kask. Łobodziński z GKM drugi

Johny Wieloryb i przyjaciele, czyli muzyczna karuzela. Wyjątkowe wydarzenie z okazji

Johny Wieloryb i przyjaciele, czyli muzyczna karuzela. Wyjątkowe wydarzenie z okazji

Polecamy

Jakie kursy walut na długi weekend? Kiedy kupować euro?

Jakie kursy walut na długi weekend? Kiedy kupować euro?

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

Rafał Bartek: „Śląski jako język to szansa na zachowanie naszego dziedzictwa"

Rafał Bartek: „Śląski jako język to szansa na zachowanie naszego dziedzictwa"