Zatrucia grzybami zwykle są wynikiem niedoświadczenia grzybiarzy, fatalnych pomyłek lub lekkomyślności. A to oznacza, że można by było ich uniknąć, gdyby grzybiarze byli bardziej ostrożni.
Zatrucia grzybami możemy uniknąć, jeżeli będziemy:
• zbierać grzyby tylko dobrze znane;
• nie zbierać grzybów przejrzałych;
• nie kupować grzybów będących mieszaniną różnych gatunków trudnych do rozpoznania, o kapeluszach oddzielonych od trzonów;
• grzyby kupowane na targowiskach muszą posiadać atest klasyfikatora;
• świeże grzyby nie przetrzymywać nawet w lodówce, tylko sporządzać je od razu
Policjanci rozbili gang handlujący narkotykami
Do zatruć dochodzi zazwyczaj po spożyciu nieznanych nam grzybów lub wskutek mylnego zidentyfikowania grzybów trujących, nieprawidłowego przyrządzenia oraz z powodu osobniczej nadwrażliwości na grzyby jadalne – bo takie przypadki też również są odnotowywane. Objawy zatrucia mogą także wystąpić po spożyciu zepsutych grzybów jadalnych lub po zjedzeniu surowych grzybów jadalnych.
W każdym zatem przypadku, nawet tylko niewielkich gastrycznych dolegliwości, które mogą być wynikiem wcześniejszego zjedzenia grzybów, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem” – mówi lekarz rodzinny Bożena Janicka.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?