![Barwienie jajek to jedna z najważniejszych wielkanocnych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/9b/8a/5e90875e956c7_o_large.jpg)
Wielkanoc z dziećmi. 10 pomysłów na wspólne zabawy i przygotowania do świąt
Jajka naturalnie barwione
Barwienie jajek to jedna z najważniejszych wielkanocnych tradycji. Własnoręcznie robienie pisanek jest jak ubieranie choinki w grudniu - pozwala poczuć ducha świąt. W sklepach jest mnóstwo gotowych farbek do jaj, ale lepszej zabawy dostarczy nam barwienie jaj naturalnymi składnikami. Jeśli zechcemy potem pisanki zjeść, te naturalnie farbowane będą zdrowsze i bezpieczniejsze. Do barwienia jaj możemy użyć warzyw, owoców i przypraw. Oto kilka przykładów. Mrożone jagody mieszamy ze szklanką wody, ogrzewamy do temperatury pokojowej i usuwamy owoce. Tak zabarwione jaja będą niebieskoszare. Niebieski kolor uzyskamy używając kapusty. Pokrojoną wrzucamy do wrzącej wody, dodajemy octu winnego i studzimy. Pomarańczowo-brązowe jajka uzyskamy farbując w wywarze ze skórek z żółtych cebul, podlanym octem winnym. Pokrojona papryka wrzucona do wrzątku i doprawiona octem zabarwi jajka na czerwono-pomarańczowy. Intensywną żółć uzyskamy gotując posiekaną natkę marchewki. Inny odcień zapewni nam kurkuma rozpuszczona we wrzątku. Do farbowania jaj nada się także mocna kawa i wywar z buraków.