4 z 11
Poprzednie
Następne
Co jedzą studenci? Ma być tanio, ale też zdrowo i smacznie [PRZEPISY]
Co jedzą studenci?
Ziemniaki w waflu Składniki: kilogram ziemniaków cebula 10 dag boczku 2 wafle 2 jaja kilka łyżek ciepłego mleka przyprawy, tarta bułka Sposób przygotowania: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i podduszamy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy trochę mleka, boczek oraz cebulkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Ciepły farsz nakładamy na wafle. Kiedy te zmiękną, zwijamy je jak roladę. Kiedy waflowa rolada ostygnie, kroimy ją w plastry i panierujemy w rozkłóconym jajku oraz tartej bułce. Tak przygotowane smażymy. Można je podać do „czystej” zupy, choćby barszczu, z sosem lub do mięsa.