Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zielone risotto dobre na wiosnę i jesień

Składniki:
30 dag...
fot. pixabay.com

Co jedzą studenci? Ma być tanio, ale też zdrowo i smacznie [PRZEPISY]

Co jedzą studenci?

Zielone risotto dobre na wiosnę i jesień Składniki: 30 dag zielonych warzyw (fasolka, groszek, szparagi), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, szczypiorek 30 dag ryżu, 100 ml wytrawnego wina 2 łyżki masła, 5 dag startego parmezanu (można zastąpić innym serem) olej, sól, kolorowy pieprz mielony Sposób przygotowania: Warzywa gotujemy do miękkości i wyjmujemy z garnka (nie wylewamy wywaru, którym się gotowały). W rondlu szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek, dodajemy ryż, przesmażamy. Wlewamy do rondla wytrawne wino, kiedy odparuje, ryż zalewamy gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa (około 3 szklanek) i gotujemy na średnim ogniu do miękkości (jakieś 15-18 minut). Odcedzone warzywa kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładamy masło i całość mieszamy i doprawiamy. Wykładamy risotto na półmisek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i parmezanem. Smacznego!

Zobacz również

Marta Lach wygrała kolarski wyścig Festival Elsy Jacobs w Luksemburgu!

Marta Lach wygrała kolarski wyścig Festival Elsy Jacobs w Luksemburgu!

Wojciech Kowalczyk o sytuacji w Ekstraklasie. Genialna riposta na wpis Bońka!

Wojciech Kowalczyk o sytuacji w Ekstraklasie. Genialna riposta na wpis Bońka!

Polecamy

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!

W tej szkole tolerancję odmienia się przez wszystkie przypadki

W tej szkole tolerancję odmienia się przez wszystkie przypadki

Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek

Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek