Co jedzą studenci? Ma być tanio, ale też zdrowo i smacznie [PRZEPISY]
Co jedzą studenci?
Zielone risotto dobre na wiosnę i jesień Składniki: 30 dag zielonych warzyw (fasolka, groszek, szparagi), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, szczypiorek 30 dag ryżu, 100 ml wytrawnego wina 2 łyżki masła, 5 dag startego parmezanu (można zastąpić innym serem) olej, sól, kolorowy pieprz mielony Sposób przygotowania: Warzywa gotujemy do miękkości i wyjmujemy z garnka (nie wylewamy wywaru, którym się gotowały). W rondlu szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek, dodajemy ryż, przesmażamy. Wlewamy do rondla wytrawne wino, kiedy odparuje, ryż zalewamy gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa (około 3 szklanek) i gotujemy na średnim ogniu do miękkości (jakieś 15-18 minut). Odcedzone warzywa kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładamy masło i całość mieszamy i doprawiamy. Wykładamy risotto na półmisek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i parmezanem. Smacznego!