Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Drożdżowa strucla z bakaliami na Boże Narodzenie. Przesiąknięta rumem i marcepanem. Przepis na to ciasto pochodzi z XV wieku

Redakcja
Oryginalny przepis na stollen pochodzi z XV wieku
Oryginalny przepis na stollen pochodzi z XV wieku Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Stollen to najeżona bakaliami, bożonarodzeniowa strucla. Pochodzi z Drezna i bywa czasem nazywane chlebkiem drożdżowym. To słodkie, ciężkie, ale wbrew pozorom wilgotne ciasto, przesiąknięte aromatem rumu i suszonych owoców.

W skrócie

W drezdeńskich piekarniach wciąż można kupić stollen pieczone według oryginalnego przepisu, który powstał w XV wieku. Od tego czasu nagromadziło się wiele różnych wersji bakaliowej strucli, jak np. ta z makiem, twarogiem, marcepanem lub bez niego. Stollen jest gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu, jak większość drożdżowych ciast, ale najlepiej smakuje po jednym dniu. To odpowiedni czas, by ciasto przeszło smakiem bakalii, owoców, marcepanu i rumu.

Polecam także: Makowe ciasta i desery na święta

Stollen - przepis na struclę z bakaliami i marcepanem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki drożdży,
  • ¾ szklanki drobnego cukru,
  • 200 g marcepanu,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki masła,
  • po szklance rodzynków i suszonej żurawiny,
  • pół szklanki kandyzowanych skórek owoców,
  • pół szklanki posiekanych migdałów,
  • 2 szklanki mąki,
  • 50 ml rumu,
  • otarta skórka z cytryny i pomarańczy,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier puder.

Jak przygotować bakaliowe ciasto stollen?

  1. Najpierw zalałam rumem rodzynki, żurawinę, kandyzowane skórki i odstawiłam na noc.
  2. Wlałam do miski dwie łyżki letniej wody, pół łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na pięć minut.
  3. Do miski z drożdżami dodałam mleko i ¾ szklanki mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia pod ściereczką.
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodałam otarte skórki z pomarańczy i cytryny, resztę mąki, żółtka, wanilię, rum, roztopione masło i sól. Wyrobiłam dłońmi aż ciasto zrobiło się elastyczne. Na koniec dodałam bakalie i jeszcze raz wyrobiłam. Ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia, tym razem na godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto uformowałam w gruby owal. Wzdłuż, przez środek zrobiłam wgłębienie, na którym ułożyłam marcepan. Zawinęłam ciasto w roladę i skleiłam dobrze boki. Można podzielić ciasto na dwie mniejsze rolady. Powinny mieć kształt chleba. Zostawiłam ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło.
  6. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam ciasto, a po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni. Piekłam jeszcze 40 minut.
  7. Wymieszałam cukier puder z cukrem wanilinowym.
  8. Roztopiłam 2 łyżki masła i posmarowałam nimi upieczone ciasto.
  9. Ciasto posypałam cukrem pudrem.
  10. Owinęłam stollen folią aluminiową i zostawiłam na jeden dzień w chłodnym miejscu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Drożdżowa strucla z bakaliami na Boże Narodzenie. Przesiąknięta rumem i marcepanem. Przepis na to ciasto pochodzi z XV wieku - Strona Kuchni

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto