Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Katarzyna Czapran/ Kuchnia w opałach

Światowy Dzień Czekolady. Opolscy blogerzy polecają czekoladowe smakołyki!

Składniki:
100 g białej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, mały kieliszek likieru czekoladowo-pomarańczowego, 10 małych papilotek na muffinki.

Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako drugą warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia.

Gdy stwardnieją, delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Zobacz również

Radomiak - Zagłębie LIVE! Otwieramy niedzielne granie

Radomiak - Zagłębie LIVE! Otwieramy niedzielne granie

Oceny piłkarzy Lechii za mecz ze Stalą. Fatalne błędy Olssona, Bugaja i Piły

Oceny piłkarzy Lechii za mecz ze Stalą. Fatalne błędy Olssona, Bugaja i Piły

Polecamy

To będą wyjątkowe obchody święta Konstytucji 3 Maja. W Opolu będzie się sporo działo

To będą wyjątkowe obchody święta Konstytucji 3 Maja. W Opolu będzie się sporo działo

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać