Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jeden z przesądów związanych z tłustym czwartkiem mówi, jeśli ktoś w ten dzień nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
W tym dniu przeciętny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy razem prawie 100 milionów.
**Przeczytaj też:
Tłusty czwartek. Pączki czy faworki - oto jest pytanie**
Tłusty czwartek - jak rozpoznać dobrego pączka?
Pączek nie może być za mały, a skórka za ciemna lub czarna. Pączki często nasiąkają tłuszczem - może to być spowodowane zbyt długim pieczeniem pączka w wysokiej temperaturze, w efekcie są one gorzkie. Lukier musi być na pączku - jeśli go nie ma to znak, że wcześniej nie posypano go np. lekko mąką, aby na gorącym ciastku lukier się utrzymał - tłumaczy Damian Kapinos, cukiernik. - Po te prawdziwe należy się wybrać do cukierni. Zapłacimy więcej niż w supermarkecie, ale dostajemy dzieło rzemieślnika według tradycyjnej receptury - dodaje.
Na tłusty czwartek pączki przeważnie kupujemy w cukierniach, jednak część osób woli je własnoręcznie wypiekać. My również namawiamy do zrobienia ich własnoręcznie oraz do podzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami na pączki na Naszym Mieście.
Swoje przepisy możecie zamieszczać w komentarzach pod artykułem lub przesyłać na adres [email protected].
Najlepsze pączki w Warszawie. Tak powstają. Źródło: MMOnline
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?