3 z 9
Poprzednie
Następne
Wigilia na Śląsku. Jakich potraw nie może zabraknąć na tradycyjnej śląskiej wieczerzy wigilijnej?
Wigilia na Śląsku. Moczka Może być zarówno zupą, jak i deserem. Nieodzownym elementem tej potrawy jest rozmoczony piernik, stąd jej nazwa. Można ją zrobić na wodzie, dodając suszone owoce. Niektóre gospodynie robią moczkę na wywarze z łbów rybich. Ponieważ dodaje się do niej pasternak i inne warzywa oraz suszone owoce, nie czuje się w niej smaku ryby. Taka zupa jest bardziej pożywna, a wymoczony piernik trzeba oczywiście – w każdej odmianie moczki - przetrzeć. Inna wersja tej potrawy powstaje na piwie – najlepiej ciemnym, może być bezalkoholowe. Studentka z Raciborskiego poczęstowała nas kiedyś moczką, która na pierwszy rzut oka wyglądała jak budyń czekoladowy. Piernik został ugotowany z owocami, a potem zmiksowany. Był to pyszny deser.