Najpiękniejsze opolskie korony dożynkowe. Ta zwycięska robi wrażenie

Tomasz Kapica
Tomasz Kapica
Na głównej ilustracji zwycięska korona żniwna z Chróściny. Na pozostałych zobaczysz inne wieńce i fotorelację z imprezy.
Na głównej ilustracji zwycięska korona żniwna z Chróściny. Na pozostałych zobaczysz inne wieńce i fotorelację z imprezy. Tom
W Muzeum Wsi Opolskiej rozstrzygnięto Wojewódzki Konkurs Koron Dożynkowych. Zwycięski wieniec, przygotowany przez panie z Chróściny, pojedzie na dożynki prezydenckie do Spały. Poznaliśmy też laureatów konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów". Tutaj wygrał pstrąg w marynacie.

W niedzielę w Opolu-Bierkowicach odbyło się prawdziwe święto opolskiej wsi. Głównym wydarzeniem imprezy, która zastąpiła tegoroczne dożynki regionalne, był Wojewódzki Konkurs Koron Dożynkowych. W głównej kategorii wieńców kłosowo-ziarnkowych wygrała praca stworzona przez mieszkańców sołectwa Chróścina z gminy Lewin Brzeski.

- Zaczęliśmy od zaprojektowania stelaża, który pospawał nasz sołtys. Po zerwaniu zboża suszyliśmy je, po czym przez dwa miesiące, podczas spotkań tworzyliśmy tę koronę - mówi Anna Zazula, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie.

W sumie na konkurs przygotowano 30 prac, z czego 26 kłosowo-ziarnkowych. W kategorii koron ziarnkowych pierwsze miejsce zajęły gospodynie ze Skarbiszowic w gminie Tułowice, które przygotowały wieniec z żyta, pszenżyta, owsa, jęczmienia i pszenicy oraz lnu, ozdabiając je kwiatami polnymi i ziołami.

Podczas święta opolskiej wsi w Opolu-Bierkowicach rozstrzygnięto także regionalną edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. W konkursie wzięło udział 56 produktów, dodatkowo 14 produktów ubiegało się o nominację do konkursu krajowego o nagrodę “Perły”, który odbywa się w Poznaniu. W kategorii gastronomia rywalizowało siedem podmiotów. Najlepszym produktem Opolszczyzny okazał się pstrąg marynowany z restauracji "Opolanka".

- Pstrąg jest marynowany w cebuli, cukrze i w soli i smakuje trochę jak śledź a'la matias - mówi Marcin Klich z restauracji Opolanka. - Kiedyś tak tę rybę marynowała moja babcia i postanowiłem to kontynuować.

Impreza, którą zorganizowano w Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu-Bierkowicach, przyciągnęła setki osób z całego regionu.

- Wszyscy, którzy tutaj przyjechali, przywieźli swoje przepisy. Jest to wielkie bogactwo smaków. Te regiony, które mają silną tożsamość, mają najwięcej produktów atrakcyjnych i wysokiej jakości. To one rozsławiają region – mówi Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W niedzielę poznaliśmy też Piękną Wieś Opolską 2021.

Nagrodę i tytuł najpiękniejszej wsi opolskiej w tegorocznej edycji konkursu dostały Niezdrowice w gminie Ujazd. Nagroda za najlepszy projekt odnowy wsi powędrowała do mieszkańców Rozmierzy z Gminy Strzelce Opolskie za projekt promujący tradycyjne lokalne produkty ziołowe. W tegorocznym konkursie o tytuł najpiękniejszej walczyło 11, zgłoszono także 13 projektów w kategorii „Najlepszy projekt odnowy wsi”.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Materiał oryginalny: Najpiękniejsze opolskie korony dożynkowe. Ta zwycięska robi wrażenie - Nowa Trybuna Opolska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie