Co jedzą studenci? Ma być tanio, ale też zdrowo i smacznie [PRZEPISY]
Co jedzą studenci?
Kotleciki z kalafiorów Składniki: 500 g kalafiora 1/3 szklanki kaszy jaglanej szklanka bulionu lub mleka jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka bułki tartej po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i białego pieprzu Sposób przygotowania Kalafiora dzielimy na różyczki (nie za małe) i gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy są miękkie, wyjmujemy z wody i odcedzamy. Kaszę jaglaną (wypłukaną pod bieżącą wodą) gotujemy około 30 minut pod przykryciem w bulionie lub mleku. Kasza jest gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Kalafiora rozgniatamy widelcem, dokładamy ugotowaną kaszę, jajko, bułkę tarta, natkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Teraz formujemy sześć kotletów (dłonie dobrze jest zwilżyć zimną wodą). Kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili zmniejszamy ogień i nadal smażymy kotlety przez mniej więcej 5 minut. Gotowe powinny mieć złoty kolor. Jeśli nie mamy ochoty na smażenie, możemy nasze kotleciki zapiec w piekarniku. Kiedy będą miały panierkę, obtaczamy je dodatkowo w oliwie, kładziemy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Kotlety z kalafiora możemy podać z kaszą, ryżem lub użyć je do przygotowania wegetariańskiego hamburgera. Świetnie pasują do nich tzatziki lub mizeria.