Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pomysłowe śledzie w sosie curry na orientalną nutę. Tym przepisem od koleżanki przełamuję świąteczną tradycję. Dla poszukiwaczy nowości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Klasyczną przystawką na wigilijnym stole są śledzie. Smakoszom ryb polecam wypróbować sposób na śledzie w sosie curry. Taki przysmak przypadnie do gustu miłośnikom kuchni indyjskiej lubiących aromatyczne przyprawy. Zachęcam do wypróbowania prostej przystawki ze śledzi w curry.

W skrócie

Domowe śledzie w sosie curry to prawdziwy rarytas. Można spotkać wiele pomysłów na przyrządzenie tego przysmaku. Niektóre z nich zalecają dodanie cukru, inne stawiają na słodkie rodzynki. Takie śledzie w sosie curry z rodzynkami można podać osobom lubiącym śledzie po kaszubsku. Ponadto matjasy w curry można doprawić odrobiną kurkumy, która wzmocni złocistą barwę. Poznaj przepis, który urozmaici wieczerzę wigilijną.

Widok z góry na śledzie w sosie curry rozłożone na chlebie na zielonym talerzu, po lewej stronie widać słoik ze śledziami
Prosty przepis na śledzie w sosie curry to szybka i zdrowa przekąska na wigilijnym stole. Getty Images/OksanaKiian/zdjęcie ilustracyjne

Śledzie w sosie curry – przepis z majonezem

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 1 godzina schładzania w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych np.: matjas,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka curry w proszku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 20 g natki pietruszki.

Jak zrobić śledzie w sosie curry?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku włożyłam śledzie do mleka i moczyłam je przez 6 godzin, aby pozbawić je nadmiernej soli. Jednak najlepiej smakują, gdy mogą moczyć się przez 24 godziny.
  2. Wymoczone śledzie w mleku osuszyłam i pokroiłam na kwadratowe kawałki.
  3. Filety śledziowe ułożyłam na półmisku.
  4. Obie cebule umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Tak samo przygotowałam ząbki czosnku.
  5. Na patelni rozgrzałam olej i przesmażyłam cebulę z przyprawą curry, aby wzmocnić ich aromat.
  6. Gdy cebula się zarumieniła, dodałam czosnek. Smażyłam przez około 1 minutę na małym ogniu.
  7. Przesmażoną cebule z curry odstawiłam do wystudzenia.
  8. W szklance wymieszałam majonez z jogurtem naturalnym i świeżo zmielonym pieprzem. Do sosu dodałam przestudzoną pastę curry z patelni.
  9. Powstałym sosem polałam równomiernie śledzie i delikatnie wymieszałam.
  10. Jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę. Następnie dorzuciłam do śledzi i wymieszałam.
  11. Śledzie w sosie curry przykryłam folią spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki, aby się „przegryzły”.
  12. Przed podaniem śledzie posypuję posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do śledzia w sosie curry

Do prostych śledzi z przyprawą curry można dodawać różne słodkie i chrupiące składniki. Jeśli nie przepadasz za rodzynkami, sprawdzi się suszona żurawina lub suszona wiśnia. Do śledzi w sosie curry polecam dodać posiekane orzechy włoskie, które nadają im odświętnego charakteru. Do sosu można dodać także łyżkę ostrej musztardy np.: typu Dijon, która nada wyrazistości daniu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pomysłowe śledzie w sosie curry na orientalną nutę. Tym przepisem od koleżanki przełamuję świąteczną tradycję. Dla poszukiwaczy nowości - Strona Kuchni

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto